Cummins har redan gått igång med sin ISV 5-liters V8 diesel

Cummins employee inserts piston in Nissan 5.0L diesel as part of pilot production.

Ett färdigt block i CGI från Tupy

4 Shipping Dock[3] II

 

Rader av färdiga motorer

 

Det beskrivs som ”pre-production” men de varvar snart upp till allt mellan 1000-8000 motorer i månaden beroende på köpsuget. Jag räknar med lite extra produktion initialt för att få ut många demo-ex till handlarna. Jag räknar med att ett block väger runt 100 kilo. Kanske mera.

 

Många inbjudna journalister fick komma till Cummins fabrik i Columbus, Indiana och titta på deras nya ISV-motor.

Enligt Cummins så är det den tystaste motorn de tillverkat och enl Wards Auto så är blocket i CGI hälften så tungt som ett motsvarande i gjutjärn. Utvecklingarbetet har pågått under 12 år och det blev tillfälligt stopp 2008 när den ekonomiska nergången tog vid och andra såsom Ford och GM lade sina CGI-projekt på hyllan. Cummins tyckte tydligen att denna motorn som tagits fram med hjälp av den amerikanska energimyndigheten DOE borde komma i produktion och nu sedan ett par månader tillbaka är den i produktion. Till en början så levereras den till Tiffin Motorhomes och under hösten så skall den komma i riktig volymproduktion för Nissan Titan, en nyhet som har två år på nacken. Den stora frågan i hur stora antal?

Nissan säger att de tänker försöka återgå till de försäljningstal som var då Titan var ny och då talar vi om över 100.000 motorer per år. De skall försöka ta 5 % av den totala truckmarknaden.

Nissan menar att denna trucken kommer in i en vit orörd zom mellan de stora och de små truckarna i USA. De stora såsom Ford F 250 har alla stora diesel eller bensinmotorer på runt 6,5 liter ( PS på 6,7 l har ju även den CGI i blocket) och så finns det ett glapp ner till F-150 där man klarar sig med t ex 2,7 l V6 bensinare ( även den i CGI  )

Den kunden man efterfrågar är alltså mitt emelllqan dessa två skikt. Vi får väl se hur detta lyckas. Förväntningarna är stora, det står helt klart.

 

http://wardsauto.com/vehicles-technology/cummins-diesel-carves-niche-nissan-titan

The result is the 90-degree 5.0L V-8 that Cummins calls the ISV. Production began here a few months ago for non-automotive customers such as Tiffin Motorhomes, and the same assembly line, with annual capacity of 150,000 engines, will produce the Nissan version as well.
The Nissan version employs a compacted-graphite iron block, without cylinder liners, from Tupy in Brazil. Cummins opted for CGI because it is twice as strong as cast iron, enabling thinner walls between cylinders, and a block that weighs half as much.
———————–
Freighliner är en tänkbar kund
However, for sure Cummins Inc. will require more than the order from Nissan (to power the Titan pick-up truck) to keep the plant running. So expect the company to announce other orders as time goes by. The Titan may not be the world’s best pick-up truck but for Cummins Inc. it is a good start – and another breakthrough for CGI.
Den största är dock Toyota

Toyota Tundra Set to Receive Cummins Diesel

Produktionskapaciteten vid Columbusfabriken är ca 150.000 motorer per år.
Overall, the engine weighs about 800 lbs. (363 kg), which is 450 lbs. (204 kg) lighter than the 6.7L inline-6 Cummins produces for Ram heavy-duty pickups
Jag tippar på ett  block runt 100 kilo.
——-
kommer det mera?

Ja det är möjligt

When asked by SAE Magazines if the CGI block would be used in other Cummins applications, Katzenmeyer said it’s certainly a possibility. “It’s a choice of does it make sense for a particular engine or for a particular market because it does have other attributes, such as the material being a little harder to machine. We have to understand all the trade-offs to evaluate for other projects.”

 

från    http://articles.sae.org/13188/