Statyetten ” Våren ” eller ” Fritidsflickan”

formgiven av Stig Blomberg

Denna figur tillverkades såsom ett tänkt idrottspris. Den hade premiär vid utställningen Fritiden i Ystad 1936. Kvinnan som var förlaga var densamma som fanns med samma uppsträckta armar på de utställningsaffischer som gjorde reklam för utställningen. Utställningen var tänkt att visa på olika inredningsdetaljer och annat för ett lite enklare hem som man kunde tillbringa sin nyvunna fritid i. Lag om åtta timmars arbetsdag hade tillkommit redan 1919.

Den är gjuten i brons, 204 mm hög och väger mellan 1040-1085 gram ( de som jag har )

———————–

Stig Blomberg (1901-1970)

Skulptören och tecknaren Stig Blomberg föddes i Linköping 1901. Han studerade vid Konsthögskolan i Stockholm, bland andra för Carl Milles. Under det sena 1920-talet företog han ett antal studieresor runt om i Europa och Amerika, med ett längre uppehåll i Paris. 1951 återkom Blomberg till Konsthögskolan och då som professor. Blomberg är en av 1900-talets mest anlitade och produktiva skulptörer, ett stort antal av hans bronsarbeten pryder flertalet offentliga byggnader, platser och torg. Hans återkommande tema är barn och ungdom, porträtterat med humor och glädje.

—————–

Den var tänkt som första pris i en grupp på tre pris där andra och tredjepriset var i form av plaketter. Denna figur kan ha flera olika signaturer och tillverkarstämplar

I kronologisk ordning

Ystad Brons med en fyrkant i mitten med YSTAD BRONS 1930-talet

Nästa helt utskriven signatur från 1930-talet

S B med ett ovanligt genomstreck

Detta är den vanliga fabriksstämpeln och signaturen. De bilderna är i patinerad brons

Denna signatur SD fanns på en staty som såldes 2014 på Bukowskis. Tveksam äkthet men de saknar en bild från fabriksstämpeln i botten


Denna staty såldes på Bukowskis 2019-05-15 för 18.000 och med slagavgift på 22,5 % så blir det över 22.000 kr

Nedan en stämpel efter 1942 då det kallades Ystad Metall och en sirlig signatur S. B.

Denna signatur är inte bekräftad som ett original men fabrikstämpeln undetill verkar gammal och äkta ( den kommer från en Tradera annons)

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Märkning-från-tidiga-modeller-på-30-talet-1024x1024.jpg

Katalog från ca 1950. Pris 46:50 i en tid då normallönen för en arbetare var runt 1:20 kr/tim. Flickorna fanns dels i ren brons,som var populärast, men även för samma pris i svagt grön patina.

Ibland kan man se statyetter som beskriva såsom gjutna i ”förgyllt brons ” men dessa har bara fått lite extra puts.

—————————

Kvaliteten på orginalen varirerar . Denna har t ex bara fyra tår på vänterfoten. Helt orginal. Man hade troligen betalt delvis efter antal bearbetade statyer och då hade man inget extra betalt för finlir.

I vissa fall blev flickan monterad på en lite större träplatta för att man skulle få plats med en liten metallplatta med text framtill . Själva orginalfoten gav ju inte mycket utrymme för gravering. När denna plattan senare avskiljdes så innebar det att två öppna skruvhål fanns kvar under plattan. Helt orginal

Stig Blomberg Ystad-Brons

——————————————

Osignerat?

Även för osignerade exemplar går det att få betalt.

Lauritz.com / Helsingborgs Auktionsverk sålde en osignerad Fritidsflicka 2013-05-27 för 5.500 kr

och självaste Bukowskis sålde en osignerad flicka 2014-12-05 för 6.300 kr plus provision på 22,5% d.v.s 7717 kr PLUS 50 kr i adm. avgift d v s 7767:50 för en osignerad staty.

Skulptur.\Brons, Stig Blomberg, ej signerad. 1900-tal.\”Fritidsflickan”. Höjd 20 cm.\Slitage. Märken.

https://www.barnebys.se/slutpriser/objekt/skulptur-brons-stig-blomberg-ej-signerad-1900-tal-HIrDB6BO-


En till från Bukowskis

Det räcker inte med en handskriven etikett i botten. Det finns inget monogram S B baktill

och därför är det osannolikt att det finns en stämpel med Ystad Brons undertill eftersom man behövt förtydliga detta med etiketten. Svagt av Bukowskis tycker jag.

https://www.bukowskis.com/sv/lots/948989-stig-blomberg-skulptur-brons-fritidsflickan

Den såldes 24 aug 2017 för 9.880 kr inkl provision. Det gäller att vara påläst. Bukowskis borde angett att den var osignerad.

En flicka såldes av Markus Auktioner i Trelleborg för 11.000 inkl provision. Den hade sex fingrar , hade ca 1 hg avvikande vikt mot orginalet och var troligen inte från den orginala gjutformen. Ingen signatur. Orginalet är slät i nackhåret och inga vågräta slingor. En ren förfalskning alltså.

https://mark.auction2000.online/auk/w.object?inC=MARK&inA=20230308_0858&inO=171

Helt galet att ta ut 5 % för följerätt eftersom den inte är äkta.


Ännu en figur som är osignerad och dessutom omonterad på platta. Den såldes av Lauritz.com för 775 kr 2014

https://www.lauritz.com/sv/auktion/stig-blomberg-fritidsflickan-sekunda-tillverkad-ystad-me/i3422145/


Stig Blomberg, Fritidsflickan i förgylld brons. H 21 cm. Sekunda, tillverkad Ystad Metall. Proveniens tidigare anställd vid Ystad Metall.

Nyligen i maj-2023 gick en osignerad staty på Tradera för 9700 kr

De anställda fick köpa osignerade statyer med skönhetsfel för ett rabatterat pris en gång i månaden. Detta är antagligen anledningen till att det finns en del osignerade ute på marknaden. Den liggande figuren ovan är ju uppenbar men är den monterad på en liknande platta och den står på en hylla så ser man inte skillnad på dem innan man lyfter på statyn och tittar baktill och undertill på sockeln. De pryder sin plats oavsett vilket.


Vad tror ni om denna som ligger ute till försäljning av Stockholms Auktionsverk augusti månad ut? Den har inte någon stämpel från Ystad Metall undertill men väl en signatur som liknar orginalet. Varför skulle man avstått från att stämpla den undertill om det är en äkta signatur? Jag är mycket tveksam till äktheten. Det är lättare att gravera en signatur än fabriksstämpel

Uppdatering: Jag mailade dem och det togs tacksamt emot så de stoppade auktionen. Seriöst tycker jag.


————————–

Denna nedan är ju så uppenbart falsk så det inte behöver någon kommentar. Från Tradera

Botten har monterats med skruvar och den har hemmagjord stansning.

Denna staty har nu tagits bort från Tradera. Uppenbarligen en kopia.

————————-


Så här ser den ut helt obearbetad direkt från gjutformen med gjutskägget kvar

Där ser man att gjutmassan hälldes i ett hål i formen som satt vid höften.

Just denna staty kommer från ett parti som var obearbetade och omonterade när Ystad Metall upphörde. Den hamnade i en låda som bronsskrot för att bli nya bronsgjutningar men den som hade lådan tyckte de var för fina för att smältas ner. Lådan blev stående i glömska och innehavaren avled. Det övertogs av en ny innehavare som delade den förre ägarens åsikt om att de var för fina för att smältas ner och den lådan blev också bortglömd tills de köptes ganska nyligen av en pensionär som ville få lite att göra och han tog och bearbetade dem och fick dem monterade på socklar. Ingen signatur finns givetvis på dessa men de har klar provinens och har delat gjutform med de signerade. Detaljerna är faktiskt bättre på dessa än orginalen, bl a tårna är bättre utförda. Jag har ett par av dessa tillsammans med ett signerat orginal.

————————–

Det återstod sannolikt flera timmars jobb för att få den helt färdig efter gjutningen och det skedde på ackord. Därför så lade man inte ner någon tid utöver den nödvändigaste.

Den färdigfilade och upputsade statyn monterades sedan på en sockel som hade signaturen S B eller S. Blomkvist ingjutet i baksidan och Ystad Brons eller Ystad Metall stämplat undertill såsom jag beskrivit inledningsvis.

———————-

—————————-

Källor: Bl a en utmärkt bok som nyligen kom ut på Bokförlaget Arena ,

Ystad-Metall 1919-1969 , av Jonas Barros Eriksson

https://www.bokus.com/bok/9789178435319/ystad-metall-1919-1969/

https://www.plusbok.se/ystad-metall-1919-1969-jonas-barros-eriksson-9789178435319/


En recension av boken:

https://www.kristianstadsbladet.se/kultur/ystad-metall-satte-spar-i-designhistorien/

Ett föredrag från Antikmässan 2020 av Jonas Barros Eriksson

https://urplay.se/program/216784-ur-samtiden-antikmassan-2020-liljan-svalan-och-en-och-annan-kattarumpa?fbclid=IwAR0coKH_5GO-V0G51CivGLQ-vbKqDMRhxSZ7TjKM17QfCHGAeI7q8hN8GbA


FÖRSLAGET FRÅN 2010 bör återupptagas.

Jag tycker att såsom en känd representant för Ystad som Ystadflickan verkligen är så borde förslaget om att ställa en fullstorleks staty av Fritidsfickan vid hamninloppet i Ystad åter tas fram. Debattens vågor gick höga för 10 år sedan.

Läs delar av denna debatt.

http://konstrelaterat.blogspot.com/2010/10/fritidsflickan-ar-hedonistisk-och.html

https://www.sydsvenskan.se/2010-10-05/gor-inte-en-stor-sak-av-en-liten

När man menar att den är klart fascistik bara för att den designades till utställningen Fritiden 1936 och att den hade en till synes vältränad flicka som förebild så grundade detta sig främst av att man skulle förhålla sig vältränad. Ett argument som håller än i dag. Nu är det väl inte speciellt legio att hålla sin kropp i trim i dessa konstnärsketsar som argumenterade högst när förslaget bordlades 2010.

”Nytt konstbråk i Ystad! Denna gången handlar kontroversen om medborgarförslaget att förstora Stig Blombergs statyett ”Fritidsflickan” från 1936 och placera den vid hamnen. Kulturnämnden sägs ställa sig positiv till idén. Och som alltid när den här typen av konst debatteras, slängs fascistkortet fram mer eller mindre automatiskt.”

—————–

Det är dags att föra fram förslaget igen tycker jag i samband med färdigställandet av yttre hamninloppet. Står den där så ser man inte de mer än på håll och argumenten att att den är avsedd att vara en miniatyr för bl a händerna ser ut som skovlar, det håller inte. Fascistliknelsen är bara så ute.

Notera istället att Ystad numera är översvämmat av olika Gym. Jag kan inte räkna dem alla. Däremot verkar inte dessa debattörer vara i speciellt god kroppslig form. Det är väl mest avundsjuka som kommer fram när de argumenterar mot en välkomnande staty som utstrålar friskhet och spänst och som dessutom har 84-åriga rötter i Ystad. Både Billgren och Millroth bor ju i Malmö och de borde inte ha åsikter alls om detta tycker jag. Dahlström på YA är avliden sedan 2019.

Alltså , fram för ett förnyat förslag om en Fritidsflicka vid det nya hamninloppet.

Står den där ute så lär den inte stjälas i första taget, såsom statyn ”Ung pojke” som stod vid busstorget framför Konstmuseum


Prisutveckling genom åren:

1950 kostade denna staty 46:50

2010 Lauritz.com 2.600 ( nådde inte utropspriset 3500)

2013 Göteborgs Auktionsverk 4.000 ( utrop 5.000 kr)

2013 Stockholms Auktionsverk 4.200

2013 Skånes Auktionsverk 8.500

2014 Skånes Auktionsverk 2,800

2014 Stockholms Auktionsverk 3.400

2014 Dannebergs Auktionshaus Berlin 3163

2014 Bukowskis (osignerad) 6.300 kr plus provision summa 7717

2015 Stockholms Auktionsverk 5.600 ( tillhört Lennart Hyland)

2017 Crafoord Auktioner 6.300

2017 Lauritz.com (osignerad) 2.200

2017 Bukowskis (osignerad ) 9.880 ( inkl provision)

2018 Crafoord Auktioner 4.400 kr ( värdering 1.500 kr,HALLÅ vakna!)

2019 Bukowskis 18.000 ( inkl köpprovision 22.050 kr, )

( säljaren fick bara 15.300 kr när säljprovisionen var avdragen, Bukowskis tog alltså ut 6.750 kr i sammanlagd provision, rätt svinigt tycker jag. )

2019 Bukowskis 17.000 ( inkl provision 20.825 kr)

2019 Uppsala Auktionsverk 11.000

2019 Tradera 3.850 ( den missade jag i slutsekunden )

2019 Blocket 3.000

2020 Stockholms Auktionsverk 5.400

2020 Höörs Auktionshall 15.500

2020 Hebergs Auktioner 7.000 kr

2020 Bukowskis 17.000 ( inkl provision 20.825 kr)

2020 juli Tradera osignerad 3050 kr

2020 aug Tradera osignerad 4400 kr

2020 Bukowskis 18.000 kr

2020 dec Tradera 17.500 kr

2021 febr Sthlm Auktionsverk 30.600 kr inkl avg men utan frakt

2021 febr Sthlm Auktionsverk 19.000 kr ( 23.275 inkl avg)

2021 mars 2021 Tradera 14.000 kr

2021 mars Sthlm Auktionsverk 18.500 plus avg

2021 maj Auktionshuset Norrköping 21.000 plus avg

2021 juni Crafoord Auktioner Lund ( osignerad ) 17.000 plus avg

2021 juli Bukowskis 30.000 ( inkl avg 38.250 kr) Den affären gick inte igenom och nu ligger samma staty ute igen. Nu i augusti blev det ett slutavrop på 31.000 kr , alltså 39.525 kr inkl avgifter. Nytt rekord. Det finns mycket pengar i fickorna hos folk där ute och värde på hyllorna)

2021 okt Bukowskis 15.240 inkl avg ( ett fynd )

2021 okt Tradera 8.399 kr ( större fynd av vem?)

2021 okt Hebergs Auktioner 18.000 kr

2021 okt Tradera 15.499 kr

2021 nov Stockholms Auktionsverk Magasin 5 21.000 kr

2021 nov Auktionshuset Gomér& Andersson 22.000 kr

2021 nov Bukowskis 9.400 kr ( inkl avg 12.000 kr)

2021 dec Bukowskis 15.937 inkl avg

2022 apr Bukowskis 16170 inkl avg

2022 apr Ystad Auktioner 20520 inkl avg

2022 apr Haraldssons Aukt 21600 inkl avg

2022 juli Tradera helt osignerad 5610 kr

2023 maj Bukowskis 36.000 ( inkl avg 45.000 kr, nytt rekord)

2024 febr Stockholms Auktionsverk 24.010 exkl avg

Lätt att bli förtjust i dessa töser.

Samtidigt så tar mig sig för pannan hur Skånska Dagbladet beskriver denna fina staty såsom fascistoid för att den utstrålar väbefinnade , spänst och friskhet och är designad före 2:dra Världskriget . Långsökt till det yttersta.

https://www.skd.se/2015-06-11/fascistoid-konst-stals-fran-aldreboende