Mistel ———–eller som den heter på lat. Viscum Album

I morgonsol

På vintern

Dessa mistlar på ett Aroma äppleträd såddes 2004. Beståndet består av tre grupper med ca 5-7  miselplantor i varje. Misteln är grön året runt

De har skattats rejält runt juletid under senare år. Det är mysigt att ta in en egen rejäl mistelkvist till jul och de är alldeles utmärkta presenter. De kan stå veckovis i en vas med vatten om man inte väljer att hänga dem över en dörr och får fri pussning av dem som passerar under den……….

Varför ska man pussas under misteln?

Det känns rätt lyxigt att ha en egen mistel. Utmärkt att ha som gåvobukett runt jul

Rätt såtid är i slutet av febr – i början av mars.

Mina mistlar växer ju i zon 1 men de  har gett bär som grott på träd i växtzon 3- 4. Man väljer ut unga kvistar, ungefär fingertjocka, som sitter ganska fritt så att misteln inte blir alltför inträngd i kronan. Inga alger eller annat bör finnas på barken men repa inte barken för då mobiliserar trädet ett extra försvar  Fröet (det finns i regel bara ett i varje bär); kläms ut tillsammans med det slemmiga fruktköttet och man lindar slemmet runt kvisten för att förankra det så gott det går, och ser till att fröet hamnar på undersidan av kvisten. Undvik att göra detta i regnigt väder – vattnet tunnar ut slemmet så att fröet kan ramla till marken. Placera flera frön på samma sätt med några centimeters mellanrum på samma kvist. Trädet är nämligen så finurligt att, när det känner att mistelfröet börjar tränga in i barken, så producerar det en ämne som är avsett att döda inkräktaren.

Mistelgroddarna å sin sida producerar ett ämne som skall motverka den effekten, så flera tillsammans har större möjlighet att lyckas! Nu kommer en kritisk tid. Mesar är ju nyfikna fåglar, och varje liten konstighet på träden kan gömma en liten godbit, t.ex. en liten insekt som övervintrar under någon barkflaga eller liknande. Fågelangrepp klarades med att tillverka små ”burar” av tunt metallnät, som förhoppningsvis kommer att skydda fröet och ev. unga plantor ett par år. Vid mitt första försök att så mistel grodde en hel del av fröna (runt  10-12 av 70 fröer).

Låt nätburen sitta uppe i ett år.

Märk grenen där fröet såddes när buren tas bort så man inte gör en fatal beskärning av äppleträdet. Bären och hela plantan är giftiga men eftersom de bär bara på vintern så är det rätt lugnt för småungar. Man kan tänka på att så dem så högt att en normal unge inte når.

Redan efter någon månad ser man att sugfoten som kommit från ut fröet har fastnat och sedan svänger fröet upp och skickar ut två blad. Det tar lång tid, uppemot ett år men när sugfoten sitter stadigt och två små blad kommer fram så är man i stort sett hemma. 

 

 En försändelse består av 70 st nyplockade bär, porto, packning och administration.
Efter provpackning så har jag fått fram att jag kommer att ta 113 kr för en försändelse. 
Jag har gjort en uppskattning av mängden fröer och det finns tillräckligt tror jag. Det viktiga är att bären är färska och har riktigt kladdigt klister så de fäster på barken. Det är inte så noga om de är hela eftersom de ändå skall krossas innan man smetar på dem. Det viktiga är att fröna är mogna och slemmet är kletigt. Det bör inte regna när man sår in dem för då kan de halka ner på marken trots klistret. Jag tror att nätburar som skydd var lösningen för min del. Jag gjorde dem av kycklingnät. Lite joxigt förstås men småfåglar är intresserade och hackar på allt som är främmande.
Jag tänkte att jag skall få  beställningarna via min mail wip1950@gmail.com
Jag vill ha
mailadress,
namn och
adress för försändelsen och sedan när ni fått svar via mail och jag bekräftar utskicket så får ni
samtidigt ett löpnummer som ni anger då ni skickar 113 kr
via Swish till tfn 0766-313083
UPPDATERING
Det är nu stängt för året. Välkomna nästa år. Jag har fullt upp med annat så jag hinner inte med att plocka mera.  Lycka till med sådden. 
PS . Jag ser på Gardenas websida att de har grovt felaktig information

Mistel – en mystisk parasit

Även om misteln är en trevlig juldekoration är den en parasit i trädgården, som helst gror på unga grenar i toppen av trädets krona. Som alla halvparasiter stör den trädets tillväxt genom att stjäla vatten och näring, och trädet blir därmed ömtåligt. Om du får mistel i trädet bör du ta bort den så tidigt som möjligt genom att skära bort så mycket du kan. Behandla sedan området med en salva.

https://www.gardena.com/se/tradgardsliv/garden-magazine/mistel—en-mystisk-parasit/

Helt fel information. Så länge inte misteln är så stor att den helt skuggar värdträdet och stör dess fotosyntes så är det ingen fara. Det lär inte finnas så mycket mistel så detta händer och mitt Aromaträd ger upp till 180 kilo äpplen om året ( rekord 2016) Ett enda träd. Bevis nog

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code