Volvo och Teksid sluter avtal om leveranser av block under fem år framåt

läs först om Teksid om du inte redan har gjort det.

http://www.wian.se/2015/11/teksid-verkar-att-bli-mycket-stort/

 

Jämför sedan  med detta:

 

Teksid kommer att gjuta 240.000 motorblock för Volvo fram till 2020

 
 
 
 

Teksid och Volvo Lastvagnar har tecknat ytterligare ett avtal i april 2015. Nu, under de kommande fem åren kommer Teksid  att gjuta cirka 4000 motorblock per månad för Volvos fabriker i Brasilien och USA. Blocken är avsedda för tunga lastbilsmotorer, som är Volvo FH och modeller av Mack varumärke Volvokoncernen i USA.

 

”Leveransavtalet föreskrivs för leverans av mer än 240.000 MD 13 block ( troligen Volvos D-13 motor ) till 2020. Vi är stolta över att vi stängde annat avtal med Volvo, ett företag med vilket vi redan varit partners i över 30 år”, säger kommersiell chef för verksamheten NAFTA och Mercosur i Teksid, Raniero Cucchiari.

Källa: Analys Automotive  översatt från portugisiska genom Google

http://www.frotacia.com.br/noticia/teksid-fornecera-240000-blocos-de-motor-para-volvo-ate-2020

——–

Kommentar

 

Det passar ju som hand i handske med Teksidnyheterna. Klockan kan/bör vara slagen för även Volvo för att övergå till CGI. De är rätt sent till festen.

Varför skulle de inte vilja ha ett material som är ”har uppemot fyrtio procent högre hållfasthet än vanligt gråjärn vilket gör att motorn klarar även tuffa påfrestningar.”citat Scania  från  http://www.scania.se/euro6/

Dessutom har det bättre ljuddämpning och det är bra för förarens arbetsmiljö. 4000 block i månaden ger ca 480.000 ekv om året. Jag räknar 10 ekv per block. 

Redan 2013 skrev Mortimer om Volvo: 

 

Just how long it can continue to meet ever tightening emission truck engine regulations without resorting to CGI however remains to be seen. Some people in the industry think it could be sooner rather than later.

Jag tycker det vore ytterst märkligt att man i det perspektivet band upp sig till att fortsätta med gråjärn med leveranser t o m år 2020. Jag tror därför att de är på väg att svänga över till CGI och inte bara i Amerika.

 

—————————

MEN det blev inget CGI under 2015. Men skam den som ger sig. Nu är det kanske dags ändå.
 
 
 

Nu i nov 2019 sade man

https://mb.cision.com/Main/15118/2973808/1161787.pdf

[Monclova, Belo Horizonte, Torino och Stockholm, 16 december 2019] – 

Efter en framgångsrik produktutveckling har Teksid-gruppen startat serieproduktion av kompaktgrafitjärn (CGI) vid sina gjuterier i Monclova, Mexiko och Belo Horizonte, Brasilien. Produktionen i Mexiko av stora cylinderhuvuden för dieselmotorer är för användning inom kraftproduktion och transportsektorn, medan produktionen i Brasilien av tunga cylinderhuvuden (men  i den engelska versionen står det Cylinder BLOCKS ) Att det skall vara så svårt…….är för användning i tunga fordon och off-road. Parallellt med starten av CGI-produktion iBrasilien har Teksid beställt en kapacitetsuppgradering för det befintliga SinterCast-systemet 3000 Plus, vilket mer än fördubblar den nuvarande produktionskapaciteten. Uppgraderingen planeras att installeras under det förstakvartalet 2020.  

Det är inte alls osannolikt att Teksid skall göra CGI block till Volvo i stor skala och då passar det bra med uppgraderad Sintercast 3000 plus anläggning med FÖRDUBBLAD kapacitet. Jag finner det osannolikt att man skall fördubbla sin kapacitet om inte en aktuell produktion kräver denna kapacitet. En riktig volymproduktion alltså.