VM Motoris V6a på 3 liter

Så står det på

http://www.allpar.com/mopar/V6/VM-RA-diesel.html

The engines use a SinterCast CGI block and bedplate cast in Brazil, and sent to VM’s Cento factory. Production is expected to hit 100,000 for 2013, and move up to 145,000 around 2015. The VM-designed injection system is built by Bosch, while Honeywell supplies the turbochargers.

Detta räcker dock inte eftersom denna motorn blivit en formidabel succé.

http://www.detroitnews.com/story/business/autos/chrysler/2014/09/30/chrysler-double-ram-diesel-production/16470717/

Chrysler Group LLC announced plans Tuesday to double production of its Ram 1500 EcoDiesel. The automaker said it will increase production of the diesel pickup from 10 percent to 20 percent of its light-duty pickup mix.

Bob Hegbloom, Ram Truck president and CEO, said there’s high demand for the diesel because of its fuel economy and exclusivity. “Innovation sometimes comes with risk, but being first to market with a diesel engine for the half-ton segment has shown to be a great decision for the Ram brand,” he said.

Curt Towne, plant manager at Warren Truck assembly plant, said last week that the plant was “ramping up” to almost 230 diesel vehicles a day, up from 100 per day that the plant was originally building. He said, the plant “can’t build enough of them right now.”

Notera att denna motorn finns i flera modeller än RAM 1500.

 

European Chrysler vehicles; the Jeep Grand Cherokee har också denna motor

från 2012

 

I VM anläggningen i närheten av Cento (provinsen Ferrara) inte långt från Maranello, finns det för närvarande arbetar cirka 1.100 anställda, men det förväntas att ytterligare 300 kommer att läggas till det.

Just nu dagliga produktionskapaciteten är 150 motorer, men kan mer än fördubblas, upp till 400 i slutet av 2012. De högutbildade italienska teknikerna tros vara inblandade i en massiv FGA offensiv för Nordamerika,