Scania Super————en 13 liters lastbilsmotor från Scania , ………………………..en kommande kioskvältare

Scania Sverige

Den hade premiär den 11 nov kl 18.00

Den har 8 % lägre drivmedelsförbrukning än föregångaren

Utvecklad sedan 2012 av Scania och lite senare tillsammans med MAN

“When so many experienced engineers from two companies work together, help each other, and learn from each other, then there is no other way but to develop a very good engine.”

FLORIAN KRAFT
Engineer at MAN

Scanias nya 13-liters Super-​motorfamilj – tekniska data

Kommer att installeras i Scanias lastbilar under detta året 2021. Det var först sagt att den skulle premiärvisas under 2020 men den har nu skjutits upp till detta året och nu är den aviserad att komma i november 2021 för nu är det en ledande person inom Scania som meddelat att den kommer att premiärvisas under stort ståhej under november 2021 och detta beror på att Scania vill får färdigt den försenade produktionen av de gamla motorerna innan de kommer med en ny. Den nuvarande produktionen har försenats p g a halvledarbristen.

På ett sätt gör det ju inte så mycket eftersom de har CGI i även de block som går till nuvarande produktionen. Det har tydligen varit lite olika åsikter om den nya motorns premiärdatum men som sagt, nu är det novemer som gäller.

Nytt från 2 juli 2021

SCANIA HINTAR OM UPPDATERADE LASTBILAR I NOVEMBER

Scania meddelar att en ”väsentlig uppdatering” av det egna Euro 6-lastbilsprogrammet är planerad att introduceras under november 2021.
– Givet situationen med rekordhög efterfrågan, brist på halvledare och den kommande introduktionen av ett nytt produktprogram har vi beslutat att lägga korten på bordet, säger Alexander Vlaskamp, vice vd på Scania med ansvar för försäljning och marknadsföring.

——————————-

Den är enligt förhandstipsen mindre än den nuvarande 13 litersmotorn från Scania och ändå starkare. Se i cirkeln på bilden här under. Den har både block och toppar i CGI med teknik från Sintercast. Mycket CGI blir det. Enilgt insidekällor är den nya motorn helt outstanding jämfört med konkurrenternas motorer och det skall bli ytterst intressant att se motdraget från Volvo. De kommer att införa CGI på bred front de också det är jag helt övertygad om.

http://www.wian.se/2019/02/volvo-kommer-snart-tror-jag/

——————

Traton avser att få en mycket stor spridning av denna motorn och en översikt på det beräknade införandet kommer här:

I cirkeln till höger ser man att det är deras avsikt att den skall vara installerad i mer än hälften av koncernen tunga lastbilar 2025 och året efter skall den även komma i VW trucks i Brasilien. Då tror jag att man kommer att gjuta lokalt på Tupy .

Denna motorn blir den största enskilda inkomstkällan för Sintercast. Hittills.

Scanias nya gjuteri i Södertölje skall ha en kapacitet på 90.000 årston jmfr med det gamla som bara hade 30.000 tons kapacitet. Det står färdigt runt årsskiftet och provgjutningar har redan skett. Produktionen beräknas starta under våren. Sintercast s VD Steve Dawson har sagt att det nya gjuteriet i Södertälje kommer att tillföra över en milj ekvivalenter kompaktgrafitjärn CGI ( 50.000 ton)

Jag beräknar genom en analys av tidigare produktion att detta innebär en beräknad intäkt av ca 38 milj inkl provkoppar vid full genomslag och det ligger då nära till hands att tro att just denna motorn står för merparten av den volymen.

Scania har ju flera motorer med CGI i blocken, t ex den stora V8 på 16,4 liter men de kanske inte ökar i antal.

https://ipaper.ipapercms.dk/Scania/Sverige/Broschyrer/Lastbil/v8-broschyr/?page=1

Sedan beror ju utfallet av den kommande produktionen till stor del av hur populär den nya CBE-1 motorn blir. Blir den som jag tror en världshit så räcker inte en milj ekvivalenter. Nyligen har ju Traton fått in en rejäl fot även på den stora USA-marknaden genom förvärvet av Navistar. Tidigare hade de bara en 16 %-ig andel. Navistar har ca 13 % av truckmarknaden i USA

August Class 8 Sales

aug-20

Det allra bästa är att de har dubbelt så många försäljare som närmaste konkurrent

https://www.internationaltrucks.com/dealernetwork

Our products, parts and services are sold through a network of nearly 1,000 dealer outlets in the United States, Canada, Brazil and Mexico.

—————————-

Storyn bakom den nya motorn

https://traton.com/en/innovation/innovation-stories/best-of-both-worlds.html

Everything is top secret. But one thing is certain: Scania and MAN still have several surprises in store for the future.

Investor relations 2020 i jan:

https://ir.traton.com/download/companies/traton/Presentations/20200113-14_TRATON_IR-Presentation_Commerzbank_German_Investment_Seminar.pdf

Sinotruck och Hino ( Toyotas lastbilsmärke) är samarbetspartner till Tratongruppen och Hino har nyligen tvingats pausa sin försäljning av lastbilar i USA för att de inte klarar av de nya avgaskraven. Varför inte ta motorer från Traton som är godkända? Kanske ett långskott eftersom motorn är största delen av kostnaden.

Oavsett vilket………………Det kommer att bli mycket bra det här.

NYTT från 19 febr 2021

https://ir.traton.com/download/companies/traton/Companypresentation/20210219CompanyPresentation_TRATON.pdf

Titta på tidningen Gjuteriets artikel om det nya gjuteriet

https://www.gjuteriet.se/wp-content/uploads/2020/12/Gjuteriet-nr5-webb-2020.pdf

sid 14-18

”Produktionsstart beräknas våren 2021”


Stora samordningsvinster.

For example, the development of the common heavy-duty drive platform “CBE-1” (Common Base Engine 1) will reduce investment cost by 200 million euros, and the cutting-edge engine will be used in every second truck in the group going forward. This allows for material cost to be reduced by 90 million euros per year.

https://www.volkswagenag.com/en/news/2018/04/VW_Truck_and_Bus_on_road_for_success.html

När ni ändå har den tidningen på skärmen så titta på sid 12

I samband med utnämningen höll Jessica en docentföreläsning med titeln Cast Iron Parts in Heavy Duty Vehicles. Föreläsningen som gick att följa både på plats och
on-line var välbesökt med deltagare från industri och akademi. I föreläsningen framhävde Jessica Elfsberg hur viktigt det är att kontrollera mikrostrukturen bl
a genom att styra grafitens form från lameller i gråjärn, över kompaktgrafit till sfäroider i segjärn för att uppnå önskade egenskaper med avseende på termiska och mekaniska egenskaper.

”I det pågående forskningsprojektet LeanCast vid JTH deltar Scania CV tillsammans med Volvo Group Technology, SKF Mekan och SinterCast. Samarbetet skall svara på frågan ”Hur kan vi möjliggöra och kontrollera en effektiv och hållbar design och produktion av gjutjärn?”

————————–

Det bör inte vara långt till att Volvo annonserar att de kommer att utöka sin installation av Sintercast. De har ju redan en anläggning från 2007 men med ökande volymer så är det snart dags tror jag. Volvos gjuteri har en kapacitet av 150.000 ton och de kör igång sitt nyrenoverade gjuteri tidigt 2022 är det sagt.

Titta vidare på

Film från Scanias nya gjuteri där de redan gjuter toppar.Troligen till den nya motorn

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/hang-med-in-i-scanias-nya-gjuteri?fbclid=IwAR3uym5tvj0Uq5jCIrfrK2qZ0U1K80zUMPD7Sw7eojz_GQdU5JfnvHoXTJk


Enl årsrapporten från Traton blir det premiär av CBE-1 under andra halvåret 2021

sid 22

https://ir.traton.com/download/companies/traton/Presentations/20210322_Traton_A_P_C_for_fiscal_year_2020.pdf

Den kommer i november 2021.

Nytt i aug 2021

Navistar skall storsatsa och fördubbla sin marknadsandel i USA till 2025 så att den omfattar 25 % av Class 8 marknaden istället för som idag ca 12,9 %

Om man då tar hela US-försäljningen så skulle detta innebära att man ökade från ca 25.000 Class 8 till ca 50.000 trucks. Jag räknar i så fall med att dessa Class 8-trucks i första hand får den nya motorn CBE-1

Chef för den nya satsningen blir en kille från Scania

Ur DI den 26 aug 2021

Svensken blir tung lastbilschef i USA – ska leda kampen mot Volvo

Mathias Carlbaum från Scania blir ny vd för amerikanska Navistar, som är systerbolag till Scania i Tratonkoncernen och fyra på USA:s lastbilsmarknad.

Hans uppdrag är lika tydligt som tungt: inom fyra år ska han erövra stora marknadsandelar från bland andra Volvo och 2025 ha 25 procent av USA-marknaden – mot bara drygt 10 procent för ett år sedan, och det med höjd lönsamhet.


Det brådskar verkligen med Volvos svar på Tratongruppens satsning på en ny motor med CGI i både block och topp och som är outstanding


Många vill ha både lastbilar och bussar. Fast under det tredje kvartalet föll orderingången. Den blev fyra procent sämre än samma period 2020. Men det beror på att det är en helt ny teknik på ingång, med ny drivlina i fordonen som Scania lanserar snart, förklarar Christian Levin. Scania har sålt ut sina gamla fordon, och kunderna tar sats för att få den nya tekniken, säger han.

https://www.svd.se/fortsatta-utmaningar-for-scania

Den som tillverkar topplockspackningen till denna motor rustar för 200.000 om året.

https://www.pressebox.de/pressemitteilung/dana-power-technologies-reinz-dichtungs-gmbh/200-000-Zylinderkopfdichtungen-pro-Jahr-TRATON-setzt-auf-VICTOR-REINZ-Dichtungstechnologie/boxid/1119594

PresseBox) ( Neu-Ulm ,2022-07-07) Dana utrustar den nya 13-liters motorserien från TRATON med topplockspackningar av märket VICTOR REINZ. Starten av serieproduktion hos Dana i Neu-Ulm kommer att utökas till cirka 200 000 topplockspackningar per år till 2025.

TRATON beskriver själva den nya motorn med förkortningen CBE (Common Base Engine) som en överbryggande teknik som kommer att sätta standarden för alla tunga lastbilar i koncernen. ZKD tillverkad av VICTOR REINZ används över hela världen i alla lastbilar och bussar av TRATON-märkena Scania, Navistar och MAN.