Intervju med Sintercasts VD Steve Dawson

Från Diesel Progress

Diesel Progress

 

http://digital.dpna.co/launch.aspx?eid=1e8b4025-1994-4c5b-9d9e-3db09a4d49ab

 

sid 84-86

klicka på länken nedan och ladda ner PDF

DieselProgress sid 88 juni2016page

 

Q: What are the growt markets for CGI?

Dawson: ”Commercial vehichles and industrial power applications are obvious growt opportunitiies for CGI.”———-”We are also supporting the development of other small displacement diesel with 100 hp/l, and many of the new horizontal opposed-piston engines have specified CGI for the block and/or liner. ”

 

Detta är första gången Dawson tar upp OPOC-motorer som en tillväxtmöjlighet och det är på tiden. OPOC-motorn kan enligt initierade bedömare helt rita om kartan för hur motorer skall se ut i framtiden. De verkar alla att behöva CGI eftersom de arbetar med så höga tryck

 

I Kina talar nu bedömare att den första OPOC-serien kan komma i halvårsskiftet iår 2016  Det talas om en rätt blygsam produktionstakt som sedan skall stegras till runt 100.000 block i en första etapp. Går det sedan bra skall man öka på med en produktionskapacitet av 300.000 till.

OPOC-motorn är mindre, lättare, billigare att producera, har mindre antal rörliga delar, har en effekt som är dubbelt mot en vanlig bensinmotor, mindre förbrukning och renare avgaser.

Fördelen med en OPOC motor jämfört med en traditionell förbränningsmotor

1. Lägre kostnad för motsvarande effekt , mellan 10 % upp till 50 % lägre pris

2. Mindre yttermått, ( hälften)

3. Mindre antal rörliga delar , som går sönder ( 385 minskas till 62 delar)

4. Flera moduler kan kopplas ihop med en elektrisk koppling och när ena motorn inte behövs kan den stoppas helt. Mycket effektivare än cylinder-deaktivering eftersom dessa icke aktiva cylindrar i en traditionell motor måste dras runt utan förbränning. OPOC-motorn står helt stilla vid en deaktiviering

6. Renare avgaser vid mindre bränsleförbrukning. Tier 2 Bin 5 emissions requirements on diesel. Med tanke på hur elen till elbilar framställs så har OPOC-motorn mindre TOTAL miljöpåverkan. I Kina framställs all el till 80 % genom förbränning av fossila bränslen

7. Kan drivas med alla flytande drivmedel. Etanol, bensin, diesel

8. Med en friktion i motorn som är 40 % lägre

 


Förstå detta…………

EcoMotors  EM100 diesel model, which has a cylinder bore size of 100mm and weighs 134 kilogrammes, it is capable of producing 325hp at 3500 rpm along with an incredible 900 Nm of torque.

242 hkr/100 kg

671 Nm/100 kg

 

För att få lite perspektiv på detta. Vi jämför OPOC-motorn med en modern diesel…….

VM Motoris diesel som ändå har CGI i blocket och ses som en suverän motor

ecodiesel engine

VM Motori A630 V6 diesel model, which has a cylinder bore size of 83 mm and weighs 241 kilogrammes, it is capable of producing 241 hp at 2800 rpm along with an  550 Nm of torque.

100 hkr/100 kg

228 Nm/100 kg


 

För att få ut 900 Nm som OPOC-motorn har, men istället uppnå detta vrid med den gamla tekniken så får man ta till rejält. En ny Audi SQ7 har en vässad TDI-diesel V8 på 4 liter, i CGI, har också 900Nm

http://www.aftonbladet.se/bil/article22376902.ab

 

I ett mailsvar jag fick 16 sept från EcoMotors talar de nu om en start under 2016.

 

Product Availability and Production:  In April 2013 Zhongding Power—one of the largest automotive component conglomerates in China—and EcoMotors announced a strategic agreement (http://tiny.cc/em_zd) wherein Zhongding will finance and construct the first opoc manufacturing facility.  Production of the opoc engine is expected to begin in 2016.  At this time, the opoc engine is not available to purchase.  EM’s other product lines, including the Electrically Controlled Turbocharger (ECT), the Heated Fuel Injection System, and the Counter Rotating Generator (CRG) are also still in development and are not available to purchase.